Wednesday, April 20, 2011

Posted by wiznie at 4/20/2011 09:41:00 AM 3 comments

Maintaining milk supply thru pumping


Nak share cket ngan mommies yg bf..
Salah satu tips untuk membina/me-maintain bekalan susu if you ended up with pumping:

1. Breastpump
Pam yang efektif adalah sangat2 crucial didalam isu ini.
 'a pump should never hurts!'
2. Ketetapan waktu mengepam
Ketetapan waktu mengepam juga adalah sama penting dengan kekerapan mengepam. Tentukan masa-masa yang tetap untuk mengepam setiap hari. Ini kerana timing yang tidak konsisten menyebabkan badan sukar mendapat signal dan meng-adjust untuk menghasilkan lebih susu. Hasilnya seseorang itu akan merasakan susunya tiada pertambahan. Sebagai contoh, pagi ini pam pukul 7, esok pam pukul 10. Percayalah ada masa yang kita akan terlepas waktu yang sepatutnya mengepam.
3. Buat jadual mirip seperti penyusuan bayi
kejayaan mengepam ini bergantung kepada jumlah kekerapan mengepam ini. Bagaimana bayi menyusu setiap 2-3 jam sekali sehingan 7-8 kali sehari, same goes to pumping as well!Insyallah jika kita mengepam mengikut jadual peluang untuk mengeluarkan susu yang lebih daripada bayi kita perlukan. Oleh kerana pam kurang efektif daripada bayi untuk menghasilkan supply, jadi kita PERLU untuk over-supply pengeluaran susu sebagai bekalan.
17 oz..hasil smlm
Tips yg kedua ni amat berkesan pada saya. setelah beberapa hari konsisten dengan waktu mengepam...production susu saya lumayan la jugak daripada biasa. 3 x pump di opis...
16 oz..hasil 2 hari yg lepas
so, pada saya nak hasilkan production susu yg byk, kena kerap pump(2-3 jam sekali) dan konsisten dgn jadual pump kita..di samping minum air secukupnya..dan lobak putih sbg pemangkin utk menambah production susu tersebutttttttt. 

WoNdErFUL PrEmiUm BeAutiFul Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by New Baby Shop