Tuesday, March 29, 2011

4 bulan sudahh...

Posted by wiznie at 3/29/2011 04:50:00 PM 2 comments
24 Mac yang lalu..cukup sudah comey mama 4 bulan. Sekarang comey mama dah pandai meniarap..baru 2 hari lepas berjaya melepaskan tgnnya..kalo x..mesti tersangkut dan mula lah menjerit panggil mama. kepala, leher dan tangan semua dh kuat...
pegang toys pun dh kuat..siap tarik rambut kakak2 lagi..
suka warna merah..kalo agah mmg mengekek la..main air liur tok sah ckp la..buat bubble..basah je baju.

Alhamdulillah comey mama berkembang dgn sihat...semoga makin sihat hendaknya.
Mama tak tahan..bila tengok comey mama senyum...
lepas minum susu senyummm...pas bangun tido senyum...siap ajak mama main pukul 3-4 pagi.
sib baekk senyumm..mama pun layan je laa dgn mata garfield tu.

2 hari ni mama dpt hasilkan susu mencecah 16 oz sehari di opis..mama dh dpt kenalpasti tips menambah susu yg sesuai dgn mama.
Pertamanya : makan sup lobak putih dan
Kedua : minum air suam byk2.

Comey mama sekarang dh minum hampir 17 – 20oz. Justeru itu, mama kenalah berusaha lebih untuk hasilkan sehari sebyk 20 oz. Target mama sekarang utk fully bf sampai 6 bln dan setiap hari mesti dapat 16-20 oz sehari..Go..mama..go!!!!

Perkembangan Bayi Setiap Bulan

Posted by wiznie at 3/29/2011 04:00:00 PM 0 comments
 Senang untuk mama rujuk...so, mama share juge utk kawan2.

Bulan
Pertama:

Bayi yang baru lahir boleh melihat bayang-bayang. Dia boleh mengecam dan tertarik kepada bunyi. Dia akan tidur sepanjang hari. 


Bulan
kedua:

Bayi akan menoleh ke arah bunyi dan menangis dengan nada yang berlainan untuk memberi isyarat lapar, kurang selesa atau seronok. Bayi boleh memegang benda-benda dengan sendiri dan bayi boleh juga berjaga pada waktu yang lebih lama. Dia juga boleh tidur sepanjang malam.Bulan
ketiga:

Bayi mula mengukir senyuman dan mengagah. Dia kurang menangis dan tidur lebih nyenyak pada waktu malam. Bayi pada peringkat ini biasanya boleh menegakkan kepalanya ketika meniarap. 


Bulan
keempat:

Bayi lebih giat dan suka bermain. Dia memilih waktu menyusu untuk bermain dan men cuba sesuatu. Pandangannya lebih tajam dan dia suka pada warna terang.

Bulan
kelima:

Berat badan lahirnya dua kali ganda dan dia lebih aktif. Dengan bertambah'llya penguasaan belakang dan otot kakinya membolehkan dia mengimbang dirinya dengan sendiri dan duduk dalam masa yang agak lama. Dia mula mencapai sesuatu benda, menyelaras mata dan pergerakan tangan.Bulan
keenam:

Sekarang dia boleh duduk dengan mudah. Dia mula menunjukkan pergerakan yang akan membawa kepada merangkak. Dia juga mula menyebut beberapa bunyi.Bulan
ketujuh:

Kebanyakan bayi sekarang sudah aktif merangkak, mereka juga boleh memegang sesuatu benda atau mengubah benda itu dari satu tangan ke satu tangan lagi. Makan secara sendiri boleh dimulakan. Gigi mula tumbuh pda waktu ini dengan munculnya salah satu batang gigi kacip rahang bawah. Bayi mula menye.but perkataan seperti "mama" atau "dada".Bulan
kelapan:

Bayi mula berdiri, menggunakan sesuatu sebagai membantunya. Sekarang bayi anda bergerak dengan lebih baik, anda tidak harus meninggalkan benda-benda yang mungkin bahaya jika dimasukkan ke dalam mulutnya bertaburan.Bulan kesembilan:

Sekarang kebanyakan bayi pandai merangkak. Mereka cuba berdiri dengan sendirinya dengan sokongan sebelah tangan. Mula memahami arahan ataupun perkataan mudah.Bulan kesepuluh:

Bayi mula berjalan sekiranya kedua-dua belah tangannya dipegang. Dia menyambungkan perkataan dengan gerak-geri dan mengulangi perkataan atau bunyi berkali-kali. 


Bulan kesebelas:

Seorang bayi mungkin dapat berdiri dari keadaan duduk menjelang waktu ini. Apabila berdiri dia boleh menoleh ke kiri atau ke kanan. Dia boleh duduk bertinggung untuk mengambil sesuatu benda dan mula mengawal pergerakan sudu dari tangan ke mulutnya. Sekarang dia boleh bertutur beberapa patah perkataan yang boleh difahaminya.Bulan
kedua belas:

Sekarang bayi itu bersiap sedia untuk melakukan langkah yang pertama. Kadang-kadang dia boleh berjalan digabungkan dengan gerakan lain seperti melambai atau membawa barang. Dia boleh memanjat katilnya atau kandang permainannya.

 

WoNdErFUL PrEmiUm BeAutiFul Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by New Baby Shop